Mrežovník

Mrežovník

Maslové cesto

Ingrediencie:
400 g hladkej múky
2 PL práškový cukor
1 prášok do pečiva
250 g masla (izbovej teploty)
4 PL kyslej smotany
2 žĺtky Jablková plnka

Ingrediencie:
8 jabĺk
2 PL kryštálového cukru
1 ČJ mletej škorice

Postup:

Maslové cesto

Všetky ingrediencie vložíme do misky a miesime. Keď sa nám ingrediencie spoja, cesto vyberieme z misky a na pomúčenej doske ho dopracujeme. Cesto si rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Každú časť cesta zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.

Jablková plnka

Nasleduje príprava jablkovej plnky. Jabĺčka si umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. V prípade, že sú jabĺčka veľmi šťavnaté, tak z nich vytlačíme šťavu. Vznikne nám najlepší jablkový džús. K jablkám pridáme kryštálový cukor a škoricu. Premiešame lyžičkou a takto pripravenú jablkovú plnku si na chvíľu odložíme. Nasleduje vaľkanie cesta.

Väčšie cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Pomocou valčeka cesto prenesieme na plech, posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými s cukrom a škoricou.

Výroba pásikov

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme. Cesto narežeme na 2 cm pásiky. Pásiky na koláč ukladáme na jednu a potom na druhú stranu, tak si vytvoríme mriežku. Mrežovník vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C, a pečieme približne 40 minút. Prajeme si dobrú chuť, fidli-fidli!