Dedele

Dedele

Ingrediencie:
200 g polohrubej múky
200 g hladkej múky
1 ČL soli
200 ml vlažnej vody
maslo na pomastenie
mak a cukor na posypanie

Postup:

Hladkú a polohrubú múku nasypeme spolu do jednej misky. Pridáme soľ, vodu a vymiesime cesto. V závere si pomúčime pracovnú dosku, cesto vyberieme z misky a dopracujeme na doske. Vypracované cesto si rozdelíme na 2 časti. Jednu časť si rozvaľkáme na tenko a naznačíme si príborovým nožíkom polovicu. Na jednu polovicu si vedľa seba poukladáme kôpky lekváru a prikryjeme druhou polovicou cesta. Cestičky pomedzi lekvárové kôpky pozatláčame prstami a rozkrájame tarajkou. Rozkrájané dedele (niekde im hovoria pirohy alebo perky) vložíme do vriacej vody a varíme. Keď dedele vyplávajú na hladinu, sú hotové. Z druhej časti cesta krájame menšie časti cesta a šúľame šúľance. Takisto ich uvaríme. Na hotové dedele a šúľance dáme maslo, aby sa premastili. Na záver posypeme makom a cukrom, prípadne orechami, strúhankou alebo tvarohom. Každý podľa svojej chuti. Prajeme si dobrú chuť, fidli-fidli!