65cb576e4ad70490073867.xx&edm=ah-qvg4eaaaa&oh=00_afdvaz5tmshmobfmiwuvv3ckmli1klychjr0bgvw8termw&oe=65d0f207

Babičkine rozprávky na Bojnickom zámku

Viac o tomto unikátnom podujatí povedala pre TV JOJKO organizátorka Petra Roháčová.
  1. rozprávkový zámok nesie názov Babičkine rozprávky. Ako vznikla táto idea?

 Ktorákoľvek téma, idea, ktorá bola na zámku, má pre mňa vždy hlbší význam. Väčšinou to je zo životnej situácie, alebo z pocitu, čo by ľudia mohli chcieť vidieť.  Keďže žijeme všetci podobné životné príbehy, ľudia na naše rozprávky reagujú krásne, pretože sa v nich aj oni nájdu. Hlavnou myšlienkou pre tento ročník je uzdravovanie duší prostredníctvom liečivej sily rozprávok a byliniek. Radi by sme navodili v návštevníkoch rovnako prijemný pocit, ako ten, čo sa väčšine z nás spája s časom stráveným v spoločnosti múdrych a láskavých babičiek. Chceme, aby sme si spoločne pripomenuli ich láskavé pohladenie, liečivé objatie a zažitú múdrosť. To je to, na čo by, podľa nás, nemala spoločnosť zabúdať. Bolo by krásne prispieť k uzdraveniu unavených a boľavých duší prostredníctvom liečivého spojenia tradičných rozprávok a magických byliniek.

 Prečo ste sa rozhodli pre rozprávky Boženy Nemcovej?

 Pri prvotnej myšlienke vytvoriť rozprávky s názvom Babičkine, nám spolu s režisérom Róbertom Mankoveckým bolo obom jasné, že pre inšpiráciu na tento ročník zájdeme práve k spisovateľke Božene Nemcovej, s ktorou sa Babička neodmysliteľne spája. Vybrali sme teda tri rozprávky:

  • O železnom kniežati
  • Je na svete spravodlivosť
  • Cesta k slncu

Pripravené sú tri príbehy, čo ich spája a čím je každý z nich jedinečný?

Príbehy rozprávok, ktoré vyberáme, musia spĺňať niekoľko aspektov. Každoročne vyberáme také rozprávky, ktoré nesú v sebe hlbšie posolstvo, ktoré vieme prostredníctvom nich odovzdať či už deťom, alebo dospelým. To ich všetky spája. V týchto konkrétnych rozprávkach je našim cieľom pripomenúť ľuďom, aby na chvíľu zastali a vďaka rozprávkam sa trošku zamysleli nad tým, kto a čo je v živote pre nich dôležité. Samozrejme, v neposlednom rade, zvažujeme aj to, či konkrétna rozprávka zapadá do prostredia, v ktorom sa príbehy odohrávajú. Nemyslím tým zámku ako historickej  kulisy, ale do dramaturgickej časti, keďže naša scéna je roztiahnutá do celého priestoru zámku.

Ako prebieha z pohľadu návštevníka podujatie BR?

 Priebeh podujatia sa tento rok pre návštevníkov zásadne mení, pretože sa podarila úžasná vec, ktorou je predaj vstupeniek online. Dlhé rady, ktoré sme mávali pred zámkom, sú tak minulosťou a každý sa môže rozhodnúť, kedy na zámok príde, teda na ktorý deň a čas si zakúpi vstupenku. Po vstúpení na zámok návštevníci prechádzajú celým zámkom, kde sa v jednotlivých miestnostiach odohráva príbeh troch rozprávok za sebou. Okrem hercov, ktorí tieto rozprávka hrajú, sú v  celom zámku sú prítomné kulisy, sprievodná hudba, bábky a mnoho iného, čo dotvára celkovú atmosféru a prenáša tak diváka rovno do deja.  Naše rozprávky trvajú cca 1,2 hodiny.

Rozprávkový zámok, to nie sú iba rozprávky, na čo sa môžu tešiť najmenší návštevníci?

 Keďže celé rozprávky pripravujeme hlavne pre tých najmenších návštevníkov, vždy sa snažíme dať do príbehu interakciu, kde deti zapájame - či už slovne, alebo rôznymi úlohami.

Tento rok je najväčšou interakciou pre deti zbieranie byliniek v každej z rozprávok. Na čo ich budú potrebovať však neprezradíme, aby čaro rozprávok zostalo ukryté pre zvedavých návštevníkov priamo v zámku. Okrem iného je v hradnej priekope zámku pripravený program pre detičky, takže aj po absolvovaní prehliadky sa môžu ďalej zabávať a zostať tak o niečo dlhšie v celej atmosfére rozprávkového zámku.

Akým spôsobom vytvárate a prispôsobujete program pre celé rodiny?

Okrem toho, že rodičia so svojimi deťmi zdieľajú spoločne strávený čas a radosť z rozprávok je pre nás samozrejmosťou, že myšlienky, odprezentované v rozprávkach sú smerované aj dospelým divákom. Každá veková kategória si teda nájde „svoje“ posolstvo, ktoré sa v rozprávkach objaví.

Aký je sprievodný program?

Každoročne pripravujeme sprievodný program počas víkendov v hradnej priekope. Návštevníci tu majú možnosť navštíviť niekoľko stánkov s rôznym zameraním, deti si prídu na svoje pri kultúrnom programe a hrách s animátormi. Prvú sobotu 15.6. môžu sledovať predstavenie bruchovravca Sranda Banda, ktorý svojim humorom zabaví nielen deti ale aj dospelých. Na sprievodnom programe spolupracujeme s TV JOJKO a vďaka tomu môžu návštevníci druhú sobotu 22.6. stretnúť ich postavy Macka Mojka a Miška, ktorý pre nich majú taktiež pripravené vystúpenie. V nedeľu 16.6.  a 23.6. s nami v hradnej priekope bude náš obľúbený Sníček Hugo, ktorý zabaví deti pesničkami, súťažami a hrou. Rovnako počas oboch víkendov v nedeľu príde aj divadlo NAtraKY, ktoré odohrá divadelné predstavenie priamo v hradnej priekope. Celý koncept víkendového programu v hradnej priekope bude spájať naša moderátorka Kika, ktorá má pre deti pripravených množstvo súťaží a animácií. 

 

Ako dlho ste podujatie pripravovali?

 Podujatie sa pripravuje takmer rok. Začíname výberom prvotnej témy, kým sa prepracujeme až po samotný výber konkrétnych rozprávok.

Približne 6 mesiacov však pracujeme intenzívnejšie. Oslovujeme partnerov a sponzorov do projektu, ktorí sú jeho veľkou súčasťou.  Režisér Róbert Mankovecký napíše scenár, dramaturgiu, vytvorí hudbu a neskôr, po výbere hercov a účinkujúcich, začíname so  skúšaním. Následne spolu s kostymérkami Alenkou Gabrielou Mikáčovou a Soňičkou Mušákovou začne tvoriť a šiť kostýmy. O grafiku, maľbu kulís, sa nám každoročne stará Martin Nikmon. Stolárov od Tomáša Pupapaka prekvapíme vždy nejakou zaujímavou výzvou, s ktorou  sa vždy hravo popasujú. Videovú tvorbu robí Maxo Kormaňak. Kamerové zostrihy Tomáš Jamriško. Fotografie Filip Kormaňak. 

No v neposlednom rade sú to moje asistentky Nikoleta Vráblová, Patricia Zemanová a Tatiana Lacková, bez ktorých by som sa nepohla. Spolu tvoríme celý projekt od začiatku do konca, s ohľadom na všetky detaily, aby v ňom divákom nič nechýbalo.

Prečo sú Babičkine rozprávky unikátnym projektom na Slovensku?

 Rozprávkový zámok je jedno veľké fascinujúce divadelné predstavenie, ktoré sa odohráva v atypickom prostredí. Klasické divadelné pódium tu nahrádza autentický objekt Bojnického zámku. Dej sa neodohráva na jednej scéne. Účinkujúci spoločne s divákmi prechádzajú zámkom a zastavujú sa na jednotlivých špeciálne upravených a prispôsobených miestach. Vybrané miestnosti a nádvoria tvoria dočasné scény, na ktorých sa odohrávajú príbehy. Dej je dopredu posúvaný plynulým prechodom od jednej scény k druhej.

Rozprávky proste musíte zažiť.

Viac sa dočítate na TU.