Petronela Jabĺčková

Veselé príbehy čarodejnice z jabĺčka prišli už aj k nám

Nemecký fenomén sa dostal už aj na naše obrazovky. Doteraz si deti príbehy Petronely Jabĺčkovej mohli iba čítať. Od decembra môžu veselé príhody dvojčiat Olivera a Olívie a malej čarodejnice Petronely sledovať už aj v TV Jojko.

Sabine Städing je úspešná autorka detských kníh. V jej rodnej krajine vyšlo už niekoľko sérií, no najpopulárnejšou z nich je Petronela Jabĺčková. Na Slovensku v tlačenej a elektronickej forme vyšli doposiaľ tri diely vtipných príbehov malej čarodejnice. Petronela zažíva vďaka dvojičkám Olívii a Oliverovi nečakané dobrodružstvá. Aj keď sa ich spočiatku snažila strašidelnými čarami odplašiť, postupne si tieto dve nezbedné deti obľúbila. Ako Petronela vznikla, čo Sabine pri písaní inšpiruje a kam chodí na nápady sme sa opýtali priamo autorky.

Kedy ste začali písať knihy pre deti?

Už ako dieťa som milovala vymýšľať si príbehy. No svoju prvú knihu pre deti som napísala až pre moje vlastné deti.

Kde čerpáte inšpiráciu pre tvorbu stále nových príbehov?
Väčšinou sú to maličkosti. Prechádzky v prírode, vety, ktoré zachytím v reštaurácii od susedného stola alebo pri rozhovoroch s priateľmi. Mimochodom, najlepšie nápady mám krátko po prebudení, keď je moja myseľ ešte rozlietaná a túla sa v snoch.

Ako vyzerá váš pracovný deň? Koľko hodín denne píšete?
Som ranné vtáča, najlepšie sa mi pracuje ráno. Pijem kávu a sedím v štúdiu od siedmej ráno. Môj pracovný čas sa líši v závislosti od sezóny a termínu. ;) Väčšinou píšem tak do 15:00.

Prečo ste sa rozhodli písať pre deti?
Prvú detskú knižku som napísala pre svoje deti. Každý večer sme sedeli spolu na pohovke a čítali knihy, ktoré sme si požičali z knižnice. Vždy to bola veľká zábava. No stalo sa, že v určitom okamihu sme si čítali z troch kníh, ktoré sa nám vôbec nepáčili. Boli napísané tak bez lásky a nudne, že som sa rozhodla napísať knihu pre deti sama. Výsledkom je kniha "Magnolia Steel".

Ktorý z vašich hrdinov je vám najbližší, je váš najobľúbenejší?
To je ťažké povedať. Vlastne sa mi páčia všetci moji hrdinovia. Keď píšete, veľmi sa priblížite k jednotlivým postavám a keď odovzdáte hotový rukopis, patria už takmer do rodiny. Jedna postava sa mi naozaj páči, teta Linette, bylinná čarodejnica, z mojej prvej knihy, Magnolia Steel. Mám ju rada ako bylinkárku a múdru ženu.

Podieľali ste sa na príprave televízneho seriálu Petronela Jabĺčková?
Nie, nespolupracovala som priamo na výrobe seriálu. Tvorcovia so mnou diskutovali ako by mala Petronela vyzerať. Na rozdiel od kníh, séria sa odohráva hlavne v mikrokozme jej záhrady.

Čo si myslíte o hotovom seriáli?
Myslím si, že je urobený veľmi dobre a deti sa pri ňom výborne zabavia.

Ste autorkou niekoľkých sérií detských kníh. Ktorá z nich je najúspešnejšia?
Moja najúspešnejšia knižná séria je práve Petronela Jabĺčková.

Ako ste vytvorili postavu Petronely Jabĺčkovej, malej čarodejnice, ktorá žije v jablku?
Je to vlastne veľmi vtipné. Petronela je postava z mojej prvej knihy "Magnolia Steel, Witch's Dawn". Spomína sa tam len okrajovo, v polovici jednej vety. Je to však čarodejnica žijúca v jablku na jablovi, v záhrade starého mlyna a má problémy s miestnym mlynárom. Môjmu redaktorovi sa zapáčilo meno a nápad s Petronelou Jabĺčkovou natoľko, že sa ma spýtal, či by som nechcela rozpovedať jej príbeh v knihe.

Písanie pre deti tiež nesie veľkú zodpovednosť. Nie je to trošku obmedzujúce?
Viem, že ako autorka mám veľkú zodpovednosť. Ale nevnímam to ako obmedzenie. Deti milujú vzrušujúce príbehy a môžu byť tiež trochu strašidelné. Je pre mňa dôležité, že sa všetko odohráva v pokojnom prostredí prerušovanom vtipnými scénami.

Nenapadlo Vám niekedy napísať knihu pre dospelých?
Úprimne, nie. Písanie pre deti je úžasné a neviem si predstaviť nič krajšie…

Nový seriál Petronela Jabĺčková sledujte na Jojkovi denne o 8:35 a 18:05

Knihy so zábavnými príbehmi Petronely Jabĺčkovje si môžete zakúpiť TU