Noc s Andersenom

Zažite noc plnú príbehov a dobrodružstiev

Už 15 rokov organizujú knižnice po celom Slovensku podujatie Noc s Andersenom. V túto rozprávkovú noc deti v knižniciach zažívajú skutočné dobrodružstvá a objavujú čaro kníh plných krásnych príbehov.

Noc s Andersenom po prvý raz zorganizovali dve knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková v roku 2000 v Uherskom Hradišti, kedy v ich knižnici prespalo 20 detí. Po 20-tich rokoch stúpol počet detí, ktoré sa každý rok tešia na túto kuzelnú noc, a tiež krajiny, ktorým sa tento projekt zapáčil, a tak si ho osvojili. Noc s Andersenom zažívajú deti okrem Česka a Slovenska napríklad aj v Dánsku, Nemecku, Francúzsku, Švajčiarsku, na Novom Zélande, Malte, Portugalsku, Španielsku a v mnohých ďalších krajinách.

Príbehmi opradená noc sa koná vždy v piatok s dátumom blížiacim sa ku dňu narodenín dánskeho rozprávkara – Hansa Christiana Andersena, ktorý by mal tento rok v apríli 215 rokov. Avšak tento rok sa tento termín musel kvôli pandémii posunúť na 9. október 2020.

Dnes to bude trochu iné ako doteraz. Vďaka pandemickým opatreniam sa nebude odohrávať len v prihlásených inštitúciách, ale dobrodružnú čitateľskú noc môžu deti zažiť aj doma. Aktuálna situácia totiž neumožňuje viacerým prihláseným verejným a školským knižniciam zrealizovať tradičnú noc. Preto sa niektoré školy a knižnice rozhodli spraviť namiesto Noci s Andersenom Deň s Andersenom, iné pripravujú online verziu a niektoré vyzývajú deti, aby sa zapojili do Noci s Andersenom doma.

A aké sú tohtoročné témy?

  • Narodeniny pána Andersena
  • Rok slovenského divadla - nejedna Andersenova rozprávka sa odohrala na divadelných doskách. Tento rok si pripomíname 100. výročie založenia prvého profesionálneho divadla na Slovensku, a preto jednou z tém Noci s Andersenom 2020 je aj divadlo.

Aj tento rok si našiel projekt svojho ambasádora. Je ním Dara Rolins, ktorá naspievala v mladom veku pesničku Pán Andersen. Pesnička zaznie ako upútavka podujatia. Prečo sa Dara rozhodla podporiť tento projekt? “Ambasádorkou som sa rozhodla stať preto, že čítať sa má aj v dobe všetkých elektronických vymožeností a dostupných aplikácií. Knihu považujem stále za najzmysluplnejšiu formu zábavy. A pretože mám doma 11-ročnú slečnu, ktorá rada číta, chceme spolu apelovať na rodičov a ich deti, aby čítali viac."

Prečo je kniha v detskom živote dôležitá?

Čítanie kníh v detskom veku rozvíja nielen predstavivosť a fantáziu detí, ale zlepšuje aj ich vyjadrovacie schopnosti a slovnú zásobu. Príbehy v knihách prinášajú deťom vhodné vzory správania a riešenia problémov, ktoré neskôr uplatnia vo svojom živote. Knihy deti učia, vychovávajú, citovo ich obohacujú, rozosmievajú ich, prenikajú celou detskou dušou a z detí tak postupne vychovávajú lepších a vzdelanejších ľudí pre neskorší dospelý svet. Spravte si doma aj vy svoju vlastnú rodinnú Noc s Andersenom. Pripravte si knižky, baterky, zahrajte sa hry, napríklad aj tie, ktoré pre vás pripravili organizátori tejto aktivity. Viac o Noci s Andersenom sa dozviete na: www.nocsandersenom.sk