Rapotáčik 3. séria

Obľúbená relácie Rapotáčik je späť!

Poruchy výslovnosti či problémy s písaním a čítaním sa objavujú u čoraz väčšieho počtu detí. Možno je za tým rýchly životný štýl či moderné technológie. Dôležité je však prísť na problém čím skôr a obrátiť sa na odborníka – logopéda.

V boji s neposlušnými hláskami a najnovšie aj písmenkami pomáha rodičom aj detská televízia Jojko opäť s novou sériou obľúbenej logopedickej relácie Rapotáčik. Na výrobe seriálu televízia úzko spolupracuje s odborníčkou Luciou Palugyayovou, ktorá napísala scenár relácie.

„Po dvoch úspešných sériách Rapotáčika, v ktorých sme sa venovali hláskam a slovnej zásobe, sme sa rozhodli posunúť obsah na trošku staršie deti. V tretej sérii sa preto venujeme písaniu písmeniek a zamerali sme sa na mladších školákov,“ hovorí dramaturgička detskej televízie Jojko Branislava Hronská. Nie je to však jediná novinka oproti predchádzajúcim epizódam. Deti sa budú pri obrazovkách stretávať aj s novou postavou – k mame Lucii a jej dcére Terezke príde Terezkin spolužiak Romanko. Deti sa spolu učia, hrajú sa hry a popri tom si precvičujú slovíčka. Detskí herci si veľmi sadli a stali sa z nich naozajstní kamaráti. V prestávkach medzi nakrúcaním si vymýšľali vlastnú zábavu a častokrát sa ich hry skončili lovením rekvizít v kríkoch či bazéne.

Hoci relácia nenahradí návštevu u odborníka, je však inšpiráciou pre rodičov a zábavou pre deti. „Je to výborný spôsob precvičovania hlások cez pesničky, slovnú zásobu a tiež spôsob rozprávania sa s deťmi pri každodenných činnostiach. Je to vhodná podporná terapia,“ dodáva logopedička.

Rodičia tu nájdu návody, ako precvičovať písmenká, hlásky, predložky či slovnú zásobu. Tiež sú tu tipy na vhodné hry, ako napríklad kreslené diktáty alebo práca s pamäťou. Mnohé z hier pritom rodičia využijú aj počas jazdy autom, na výlete či doma v obývačke alebo pri varení. Táto edukačná rovina je podporená aj milými a zábavnými pesničkami s logopedickými textami.

Nenechajte si ujsť novú sériu Rapotáčika od 5. septembra v televízii Jojko.