Varíme u Mirky Luberdovej

Varíme u Mirky Luberdovej chutné a zdravé recepty pre deti

Bývalá miss, dnes už mamička dvoch detí a úspešná vyhľadávaná výživová poradkyňa MIRKA LUBERDOVÁ, priamo vo svojej kuchyni navarila spolu s ďalšou mamičkou a bývalou miss VERONIKOU VÁGNEROVOU chutné a hlavne zdravé dobroty nielen pre najmenších.

Avokádový čoko krém Zdroj: Rikiki magazín

Avokádový čoko krém 

  • 2 – 3 mäkké avokáda
  • bio kakaový prášok
  • javorový alebo ryžový slad
  • ovocie podľa chuti
  • čerstvá mäta
  • vrstva tvarohu
  • vrstva čerstvých malín 

Očistíme si mäkké avokádo a dáme ho do mixéra spolu zhruba s 5 veľkými lyžicami kakaového prášku. Pridáme javorový sirup alebo slad podľa chuti. Kto má rád mätu, môže pridať pár lístkov čerstvej mäty priamo do mixéra a rozmixovať ich spolu s avokádovou zmesou úplne dohladka. Do pohára si pripravíme umyté a nakrájané ovocie podľa chuti. Zalejeme čokoládovou zmesou. Ďalšiu vrstvu dáme zmiešaný tvaroh so sladom a ozdobíme mätou. Dezert necháme odpočívať aspoň hodinu v chlade.


Cviklovo pohánkové fašírky Zdroj: Rikiki magazín

Cviklovo pohánkové fašírky

  • 60 g surovej pohánky
  • 125 g surovej cvikly
  • 80 g mrkvy
  • 4 jarné cibuľky
  • 2 vajíčka
  • 60 g jemných ovsených vločiek
  • morská soľ
  • 30 g slnečnicových semiačok
  • 20 g píniových orieškov
  • 1 lyžica konopných semienok
  • hroznový olej na pečenie​

Pohánku opláchneme a necháme namočenú v mise so studenou vodou. Necháme ju v chlade aspoň 8 hodín. Alebo uvaríme podľa návodu na obale. Cviklu, mrkvu a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme do mixéra, v ktorom ich pomaly mixujeme, kým nebudú spolu spojené do kompaktnej masy. Pridáme scedenú pohánku, soľ, vajíčka a vločky. Všetko spolu opäť mixujeme, kým sa všetko nespojí. Slnečnicové, píniové a konopné semienka pridáme nakoniec do zmesi a opäť zľahka mixujeme. Vymodelujeme rukami fašírky a pečieme na rozohriatom tuku na panvici z oboch strán. Piekla som ich už aj na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej zhruba na 200 stupňov a tiež boli dobré. Takto sú chutnejšie.

Poznámka: tento pokrm je hotová pomoc proti anémii. Je bohatý na železo a plný látok podporujúcich krvotvorbu. K cviklovým fašírkam si pripravíme chutné zemiačiky na pare, opražené s červenou cibuľkou na ghee masle.


Recept na vafle Zdroj: Rikiki magazín

Recept na vafle

  • 2 lyžice kvásku
  • 80 g ovsených vločiek
  • 100 g pohánkovej múky
  • 220 ml kvalitného mlieka
  • 1 vajce (sneh z jedného bielka a jeden žĺtok spracovaný v ceste)
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilky
  • 2 lyžice cukru alebo javorového sirupu, aby mal čo kvások papať​

Všetky suroviny okrem vajíčka spolu zmiešame a necháme odstáť 4 hodiny alebo dáme prikryté do chladničky. Tesne pred spracovaním pridáme žĺtok do cesta a ako posledný zamiešame sneh. Vaflovač vymastíme kokosovým tukom alebo iným tukom a pečieme zhruba 6 – 8 veľkých vaflí.


Kešu majonéza Zdroj: Rikiki magazín

Kvásková fokača

2 lyžice ražného kvásku zmiešame s 90 g špaldovej pšeničnej múky a 90 ml vody.
Necháme prikryté kvasiť 9 – 12 hodín pri izbovej teplote. Vzniknutý rozkvas cca 160 g zmiešame s 8 g soli, 200 g špaldovej hladkej múky, 170 g celozrnnej špaldovej múky. 10 g chutného olivového oleja, do ktorého dáme pár vetvičiek čerstvého rozmarínu. 220 ml vody.

Všetky ingrediencie zmiešame, len olivový olej necháme na záver. Ten zapracujeme ako posledný. Cesto necháme stáť cca 1,5 hodiny pri izbovej teplote, prikryté. Môžeme 1-krát preložiť. Hlbší plech polovičnej veľkosti, ako je klasický, dobre naolejujeme, prípadne vyložíme papierom na pečenie. Cesto roztiahneme po celej dĺžke plechu a prstami do neho spravíme priehlbiny. Cesto zľahka potrieme olivovým olejom, posypeme morskou soľou a čerstvým rozmarínom. Prikryté necháme opäť jednu hodinu kysnúť. Pečieme pri 220 °C do chrumkava cca 20 minút.


Varíme u Mirky Luberdovej Zdroj: Rikiki magazine

Kešu majonéza

  • 150 g kešu orechov
  • 1 šalotku
  • 1/2 malej lyžičky cesnaku
  • 1/4 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice kvalitného olivového oleja
  • štipku himalájskej soli

Kešu majonézu pripravíme skôr, aby mala čas odstáť v chladničke. Kešu orechy namočíme aspoň na 2 hodiny do studenej vody. Scedíme a mixujeme v mixéri so šalotkou, citrónovou šťavou, cesnakom a soľou do krémovej konzistencie. Ak treba, môžeme pridať pár lyžíc studenej vody. Na dosiahnutie krémovej konzistencie na koniec postupne pridáme olivový olej. Uistite sa, že vám olej naozaj chutí aj samostatne, aby ste si nepokazili chuť majonézy. Hotový krém dáme v uzavretom sklenom pohári do chladničky. Takto by mala majonéza vydržať 2 týždne.​

NÁJDITE EŠTE VIAC RECEPTOV V JARNOM RIKIKI

KÚPIŤ MAGAZÍN

Zdroj: Rikiki magazín